Zdrowe frytki (warzywne) :)

z15866255Q,Przepis-na-sukces-Ewy-ChodakowskiejFrytki potrafią chodzić za nami wszędzie. Nie raz mamy ochotę powiedzieć „mam dosyć zdrowej diety, idę po frytki”. Ale to przecież nie tędy droga, prawda?

A dzieci? Oj, one wręcz uwielbiają prezenty od wujka McDonalda. Jak się tego pozbyć? Jak przekonać się do tej lepszej – zdrowej – wersji frytek? Skorzystajcie z tego przepisu :).

 

 

Składniki (na frytki):
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 średniego selera,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- pieprz (np. ziołowy), kurkuma, rozmaryn.

Składniki (na dip):
- 1/2 ogórka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- pieprz.

Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, suszymy, obieramy i kroimy w długie słupki. Oliwę z oliwek mieszamy z pieprzem, rozmarynem i kurkumą Tą mieszanką skrapiamy warzywa i pieczemy je na blasze przez ok. 25-30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe frytki warzywne podajemy z dipem jogurtowym.

Dip: Ogórki myjemy, suszymy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odsączamy, mieszamy z jogurtem naturalnym, rozgniecionym czosnkiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Mam nadzieję, że przekąska Wam zasmakuje :). Zaserwujcie je swoim pociechom, mężczyznom (podczas meczu) lub koleżankom na babskim wieczorze.

//źródło obrazka: „Przepis na sukces”

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.