Łosoś i ciecierzyca

z15866248Q,Przepis-na-sukces-Ewy-ChodakowskiejŁosoś jest niesamowicie smaczną rybą. Szczególnie, kiedy podawany jest na „lekko”, na „delikatnie”. Łosoś nie lubi ciężkich i ostrych przypraw. Tu w grę wchodzą aromatyczne mieszanki. Dlatego połączyć go można z ciecierzycą :).

 

 

Składniki (na łosoś):
- 1 filet z łososia bez skóry,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól morska,
- pieprz,
- tymianek.

Składniki (na purée):
- 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól morska,
- pieprz cayenne.

Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty na łosoś dokładnie mieszamy. Łosoś myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie gotujemy łosoś na parze przez ok. 15-20 min. Wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę osączamy, miksujemy z czosnkiem, sokiem cytryny, oliwą z oliwek, solą morską, pieprzem cayenne i 4 łyżkami wody mineralnej na jednolitą konsystencję. Gotowe purée posypujemy natką pietruszki i podajemy razem z porcją łososia.

No i smacznego obiadku! :)

//źródło obrazku: „Przepis na sukces”

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.